lauantai 25. heinäkuuta 2009

Ennakko: District 9




















District 9 on Peter Jacksonin tuottama, Neill Blomkampim ohjaama, scifi- elokuva, joka ammentaa vahvoja vaikutteita Etelä-Afrikan apartheid- historiasta. Sen ympärillä on liikkunut paljon huhuja ja District 9:n ympärille kehkeytynyt hype muistuttaa vahvasti Cloverfieldin vastaavaa, josta kiitos kuuluu varsin nokkelalle markkinoinnille. Lähenevän ensi-iltapäivämäärän vuoksi elokuvasta on nyt paljastettu Comic Conilla viimeisetkin informaationrippeet ja kyseiseen tilaisuuteen osallistuneet toimittajat ovat kirjoittaneet elokuvasta käytännössä pelkästään ylistäviä ennakoita.

District 9 perustuu ohjaaja Neill Blomkampin Alive at Joburg- nimiseen lyhytelokuvaan, joka puolestaan perustuu löyhästi District Six, Cape Town- dokumenttiin. Peter Jacksonin mukaan District 9:ään on lisätty myös runsaasti vaikutteita tuotantoyhtiökiistan vuoksi kuopatusta Halo- elokuvasta. Tämän jos jonkin, pitäisi viimeistään nostaa scifi- elokuvien ystävien odotukset astetta korkeammalle.

28 vuotta sitten avaruusalus ilmestyy Johannesburgin ylle. Kaupunki valmistautuu avaruusolentojen hyökkäykseen, mutta mitään ei tapahdu. Lopulta armeijan iskujoukot raivaavat tiensä taivaanrannalla leijuvaan avaruusalukseen ja löytävät sieltä kokonaisen kansakunnan verran maamme ulkopuolista elämää edustavia olentoja, jotka ovat vakavasti sairaita. Ihmiset asuttavat kyseiset avaruusolennot omaan slummiinsa Johannesburgiin, jota aletaan kutsumaan nimellä District 9. Pelastushankkeen aikana avaruusaluksesta löytyy myös massiivinen määrä ihmisille tuntematonta aseteknologiaa, joka ei kuitenkaan jostain syystä toimi meidän käsissämme.














Tästä elokuva harppaa 20 vuotta eteenpäin aikaan, jolloin ihmisten sekä hallituksen kärsivällisyys vieraitamme kohtaan alkaa olla kortilla. Heidät päätetään uudelleensijoittaa 20 kilometrin päähän Johannesburgin kaupungista piikkilangan eristämälle leirille ja tätä hanketta lähtee johtamaan Multinational United (MNU)- niminen järjestö. Kyseisestä projektia lähtee johtamaan elokuvan päähenkilö, varsin tuntematon nimi, Wikus van der Merwe (Sharlto Copley). Uudelleensijoittamisen todellisena motiivina on kuitenkin saada avaruusolentojen aseteknologia toimimaan meidän käsissämme ja jälleen kerran ihmisen todellinen luonto paljastuu. Lopulta elokuvan alkuasetelmat kääntyvät päälaelleen ja elokuvan päähenkilö huomaa itse joutuneensa armottoman ihmisjahdin kohteeksi.

Elokuvan alkupuolisko on kuvattu dokumentaariseen tapaan käsivarakameralla. Kyseinen "trendikäs" kuvaustyyli kuitenkin muuttuu perinteisemmäksi District 9:n toisella puoliskolla, jolloin varsinainen toiminta alkaa. Scifi- teemastaan ja toimintapainotteisuudestaan huolimatta District 9 on kuvaus ihmisten järjettömästä tarpeesta väkivaltaan ja aseisiin. Samalla se kertoo oivallisen tarinan ihmismielen viallisuudesta ennakkoluulojen, syrjinnän ja rasismin muodossa. Siinä missä Cloverfield tyytyi olemaan pelkkä ontto kuori, District 9 pyrkii tarjoamaan pintansa alla myös syvällisemmän tarinan. Pystyykö se kuitenkin lunastamaan yleisön varsin korkeat odotukset? Se jää nähtäväksi, mutta allekirjoittanut ainakin odottaa elokuvaa varsin malttamattomana.

District 9 saa Suomessa ensi-iltansa 28.8.2009.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti